YAPI GÜÇLENDİRME
Bize Ulaşın +90 530 220 32 89
Riskli yapı; taşıyıcı sistem tasarımı, taşıyıcı sistemi oluşturan elemanların dayanımları ve mevcut standartlara uygun olmayan yapılar olarak tanımlanır. Söz konu yapılar olası bir depreme dayanıklı olmaktan uzaktır.
TBDY 2018’e göre dizayn edilen bir konvansiyonel bina; DD2 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olmalıdır; bu da 50 yılda aşılma olasılığı %10 olan bir depremi tasvir etmektedir. Diğer bir deyişle 475 yılda bir olan deprem diyebiliriz.
Peki binanızın böyle bir depreme dayanıklı olup olmadığını nereden anlayabilirsiniz? Yapı Performans Analizi bu noktada devreye girmektedir. Bu analiz ile yapınızın yapım esnasında oluşan hataları, dizayn hatalarını ve zemin tipine göre yapının yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Bu yolla bir afet yaşanmadan bu afete karşı önlem alabilirsiniz. Ayrıca bu testi yaptırarak yapınıza değer katarsınız. Son yaşanan depremlerden sonra her vatandaş yeni alacağı ya da kiralayacağı yapının dayanıklılığını bilmek isteyecektir. Bilinmesi gereken çok önemli bir ayrım da; Yapı Performans Analizi ile Riskli Yapı Analizi farkıdır. Yapı performans analizi; yapınızın olası bir depremde nasıl davranacağını size söylerken; riskli yapı analizi ise, yapınız kentsel dönüşüme girip girmeyeceğinin bilgisini vermektedir. Riskli yapı analizi; performans analizinin çok primitif bir halidir ve bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan akredite firmalar yapmaktadır. Yapı performans analizini ise aşağıda belirteceğiz.
Yapı Performans Analizi nasıl işler?
Testler yapılırken herkesin merak ettiği soru bu testlerin yapıya hasar verip vermediğidir? Alanında uzman bir mühendis gözetiminde bu testler yapılırsa yapıya kesinlikle bir zarar gelmez; fakat, eğer ki testler bir mühendis gözetiminde yapılmazsa yapıya kesinlikle hasar veren bir prosedür olabilir.
Yapı performans analizini; yapı alanında uzman, serbest inşaat mühendisi belgesi olan ve bunun kayıtlı olduğu bir işyeri tescil belgesi olan mühendislik firmaları yapabilir.
Analiz için gerekli verinin toplanması; söz gelimi 6 katlı, her katta 4 daire olan bir apartman için; 1-2 gün, sonrasında laboratuvar çalışmaları ve bilgisayar modelinin oluşturulması ise 1 hafta sürmektedir. Sonuç olarak; müşteri yapısıyla alakalı tüm verileri 10 gün sonrasında görebilmektedir. Yoğun zamanlarda ise bu süre uzayabilmektedir.
Bu analizden sonraki adım da yapıyı güçlendirmektir. Güçlendirme projesi de yine serbest inşaat mühendisi belgesi ve iş yeri tescil belgesi olan mühendislik firmaları tarafından yapılmaktadır. Yapı güçlendirme; kesinlikle proje çizilmeden ve sadece hasar görmüş elemanların tadilatı şeklinde olmamalıdır. Zaten yapı bir önceki hali ile hasar görmüştür, bundan dolayı bu yapıyı eski haline çevirmekten ziyade bizim nihai hedefimiz bu yapıyı DD2 şiddetinde bir depremden hasarsız olarak kurtarmaktır. Firmamız Türkiye’nin her ilinde hizmet veren bir mühendislik ve danışmanlık firmasıdır. Yapınızı analiz aşamasında alıp, güçlendirilmiş bir şekilde size teslim edebilmekteyiz.
Merkez/Kahramanmaraş Çalışmalarımız;
Kahramanmaraş merkezde performans analizi yaptığımız 14 katlı binanın arka cephesinde zemin ile 1. katın yarısında yumuşak kat etkisi ve binanın uzun yönünde yatay yükü karşılayan tek perde olduğu için o perdede ciddi bir kesme çatlağı hasarı tespit edilmiştir. Yapıda CFRP(carbon fiber-reinforced polymer) ve çelik konstrüksiyon, hasarlı elemanlar için onarım ve yumuşak kat içinse güçlendirme çalışmamız tamamlanmıştır.
Belen/Hatay Çalışmalarımız;
Belen'de performans analizi yaptığımız bir binada yapıda burulma ve kısa kolonlarda kesme çatlağı tespit edilmiş olup CFRP(carbon fiber-reinforced polymer), beton enjeksiyonu ve çelik konstrüksiyon güçlendirme çalışmamız tamamlanmıştır.
Gaziantep Çalışmalarımız;
Gaziantep'te yaptığımız yapı performans analizi sonucunda yoğun segregasyonlu ve elde karma hatalı karışımlı beton kullanımı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda beton sargılama ve yapısal çelik takviyesi ile güçlendirme projesi yapılmıştır.
Afşin/Kahramanmaraş Çalışmalarımız;
Afşin bölgesindeki binada yaptığımız yapı performans analizi sonucunda kısa kolon problemi ve zeminde su hasarı tespit edilmiştir. Kısa kolon için onarım ve güçlendirme, su hasarı içinse retrofit ve drenaj çalışması yapılmaktadır.
İskenderun/Hatay Çalışmalarımız;
İskenderun'da 6 katlı binada yaptığımız yapı performans analizi sonucunda elde karma beton ile inşa edilen yapıda kolon hasarları tespit edilmiştir. Yapıda bulunan kısa kolon etkisi giderilerek güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Antakya/Hatay Çalışmalarımız;
Antakya bölgesinde performans analizi sonucu binada burulma, yatay taşıyıcı yetersizliği ve deprem perdesi yetersizliği tespit edilmiş olup betonarme perde eklentisi ve beton enjeksiyon ile güçlendirme çalışmamız başlamıştır.